Veelgestelde vragen.
In gesprekken met klanten in mijn atelier of op een kunstmarkt komen regelmatig dezelfde vragen naar boven. In dit nieuwsberichtje pik ik er een uit.
Wat is keramiek eigenlijk ?
Keramiek is een verzamelnaam van een proces waarbij klei wordt gebakken zodat het waterdicht wordt en daardoor bruikbaar als gebruiksvoorwerp. Dit ambacht is al bijna zo oud als de mensheid zelf, in ieder geval zo oud als de uitvinding van het vuur. Misschien bij toeval ontstaan. Iemand gooit een homp klei in een vuurtje en merkt de volgende dag dat die kneedbare massa, door de hitte van het vuur, keihard en onoplosbaar in water is geworden.
Keramiek kan je indelen in 3 onderdelen. Aardewerk, steengoed en porselein. Aardewerk is het minst heet gebakken en porselein het heetst. Wat daar tussenin zit is steengoed en laat dat nou mijn specialiteit zijn. Waarom steengoed ? Het wordt een paar honderd graden hoger gestookt (1260 graden Celsius) dan aardewerk en daardoor kan het eindproduct beter tegen een stootje. Een groot voordeel is dat het eindproduct geschikt is voor de afwasmachine, oven en magnetron.
Een nadeel, alhoewel is het een nadeel, is dat steengoed glazuren minder fel zijn. Felrood, helgeel, knalgroen, pimpelpaars, dat lukt niet. Er blijven gelukkig meer dan voldoende mogelijkheden over om een prachtig kleurenpalet te maken, waarvoor ik, gelukkig, regelmatig complimenten krijg.
Porselein is een soort “hors categorie” voor mij. De grondstof, kaolien, is veel duurder dan de steengoedklei waarmee ik draai en alhoewel ik dol ben op porselein is het verwerken ervan nog veel moeilijker dan steengoed klei. Kortom, ik heb mijn creatieve roeping gevonden bij steengoed en daar blijf ik bij. Voor mij is er nog zoveel te ontdekken, te experimenteren en verbeteren. Daar ben ik nog jaren zoet mee.
Conclusie: alle gebakken klei mag je keramiek noemen. Eigenlijk best eenvoudig.
Geef een reactie